Co to jest probiotyk?
Według definicji WHO to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza.
Probiotyk musi mieć dokładnie zidentyfikowane pochodzenie, gatunek, szczep i ilość bakterii w kolonii, ponadto musi cechować się wysoką przeżywalnością w trakcie przechodzenia przez przewód pokarmowy.
Czy kiszonki i fermentowane produkty mleczne to probiotyki ?
Kiszonki i kefiry powinny być elementem zdrowej, zbilansowanej diety ale nie są to probiotyki. Są źródłem bakterii probiotycznych, wspierają pracę jelit, ale nie spełniają definicji probiotyku, żeby produkt mleczny można było uznać za probiotyczny powinien w jednym gramie zawierać co najmniej 10 mln jednostek Bifidobacterium lub 100 mln jednostek Lactobacillus
Często włączam probiotyki do dietoterapii , dobierając odpowiednie szczepy do indywidualnych potrzeb pacjentów.
np. Lactobacillus plantarum 299v jako wsparcie leczenia anemii z niedoborów żelaza u kobiet, Lactobacillus helveticus Rosell-52 i Bifidobacterium longum Rosell-175 dla pacjentów z objawami lękowo-depresyjnymi.
Jakich korzyści🏆🥇 możesz oczekiwać po dobrze dobranej probiotykoterapii:
-wzmocnienie układu odpornościowego
-zapobieganie zakażeniom jelit
-łagodzenie objawów nietolerancji laktozy
-poprawa profilu lipidowego w przypadku wysokiego poziomu cholesterolu
-poprawa wchłaniania związków mineralnych np. żelaza
-potencjalny wpływ ochronny przed rakiem jelita grubego
-poprawa zaburzeń flory jelitowej (istotne w trakcie stosowania antybiotyków czy SIBO)
-w zależności od szczepu zapobieganie zaparciom lub skrócenie czasu trwania biegunek wirusowych i bakteryjnych
Jeśli widzisz potencjalne korzyści z włączenia probiotyków do swojej suplementacji, na konsultacji dietetycznej pomogę dobrać Ci odpowiedni probiotyk.
W codziennie diecie nie zapominaj o produktach fermentowanych i kiszonych: zakwas z buraka, kiszone warzywa, kombucha, fermentowany nabiał. Twoje jelita będą Ci wdzięczne🥰
Comments