Chcesz poprawić pracę jelit❓ Szukasz naturalnego sposobu na podkręcenie odporności❓Zaproponuję Ci bardzo prosty sposób – stosuj domowej roboty ZAKWAS Z BURAKÓW. 🍷🍷🍷
Temat zbadała grupa naukowców pod kierunkiem dr hab. Eweliny Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
Wnioski:
🔸 Świeże buraki są bogatym źródłem ważnych dla naszego organizmu składników, takich jak: witamina C, witamina B1, kobalt, wapń, magnez, sód, potas, mangan, miedź oraz betacyjaniny (silne antyoksydanty).
🔸 Zakwas z buraków ma jeszcze więcej tych składników!
🔸 Buraki z upraw ekologicznych okazały się dużo lepsze od tych z upraw konwencjonalnych. (Cudnie, bo rośnie motywacja do wspierania lokalnych biznesów.)
❤️ A teraz UWAGA...
Spożywanie ok. 200 ml soku z kwaszonych buraków dziennie może zapobiegać zachorowaniu na nowotwór żołądka lub opóźniać jego rozwój.
Poza tym zakwas z buraków:
▪️ to wspaniałe źródło witaminy C,
▪️ jest też źródłem antyoksydantów zwalczających w organizmie stan zapalny i hamujących proces starzeniu się organizmu,
▪️korzystnie wpływa na funkcjonowanie flory jelitowej,
▪️ wzmacnia odporność organizmu.
Tyle dobrego, a sposób przygotowania zakwasu jest naprawdę prosty.
Przygotuj domowy zakwas z buraków. Miej pewność, że powstał z najwyższej jakości składników i nie został poddany procesowi pasteryzacji.
Składniki:
▪️ 2 kg buraków (obranych)
▪️ 4 ząbki czosnku
▪️ 2 liście laurowe, ziele angielskie, kawałek imbiru
▪️ 2 l przegotowanej, ostudzonej wody
▪️ 2 łyżki soli
Do czystego, szklanego lub glinianego naczynia włóż czosnek, przyprawy i obrane, pokrojone w plastry buraki. Sól rozpuść w wodzie. Zalej nią buraki. Naczynie przykryj gazą lub lnianą ściereczką. Odstaw na 5-7 dni. Po tym czasie zakwas przelej do czystych butelek.
Zakwasy i naturalne kiszonki to świetny pomysł na uzupełnienie diety w sezonie zimowym, ich przygotowanie jest proste, a wartość dietetyczna przewyższa wiele suplementów i egzotycznych produktów określanych jako superfoods.
Comments